۹ اسفند ۱۳۸۵، ۱۷:۲۵

/ گزارش مهر درباره فعالیت های هسته ای اعضای آژانس /

435 نیروگاه فعال و 29 نیروگاه در حال ساخت در دنیا / آمریکا تنها استفاده کننده بمب اتمی در میان هشت کشور مجهز به سلاح هسته ای

435 نیروگاه فعال و 29 نیروگاه در حال ساخت در دنیا / آمریکا تنها استفاده کننده بمب اتمی در میان هشت کشور مجهز به سلاح هسته ای

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : 143کشور عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی دارای 435 نیروگاه فعال و 29 نیروگاه در حال ساخت هستند و هشت کشور نیز در دنیا مجهز به تسلیحات هسته ای هستند.

به گزارش خبرگزاری مهر، هم اکنون 143 کشور جهان عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی هستند. این کشورها به طور رسمی در ساخت  و استفاده از نیروگاههای هسته ای در راستای اهداف صلح آمیز فعالیت دارند. در بین این کشورها، بیشترین نیروگاههای در حال ساخت در دنیا به ترتیب مربوط به کشورهای هند (7) ، روسیه (5) و چین (4) است . در این فهرست نام ایران در بین کمترین ها در کنار رومانی، پاکستان، کره جنوبی، ژاپن، فنلاند و آرژانتین قرار دارد. 

" آمار نیروگاههای کشورهای عضو آژانس " 

به گزارش آژانس انرژی اتمی، اعضای شورای حکام آژانس در سال 2007به شرح ذیل می باشد  : آرژانتین ، استرالیا ، اتریش ، بلاروس ، بولیوی ، برزیل، کانادا ، شیلی ، چین ، کلمبیا، کرواسی ، کوبا ، مصر، اتیوپی ، فنلاند، فرانسه ، آلمان ، یونان ، هند ، اندونزی ، ژاپن ، کره جنوبی ، لیبی ، مغرب ، نیجریه ، نروژ، پاکستان ، روسیه ، اسلوونی ، آفریقای جنوبی ،  سوریه ، سوئد ، بریتانیا ، تایلند وآمریکا.(35 کشور)

نکته قابل توجه این است که تمامی کشورهایی که سلاح هسته ای دارند به غیر از اسرائیل و کره شمالی عضو شورای حکام هستند. هند وپاکستان که پیمان ان.پی.تی ( منع گسترش سلاح های هسته ای ) را امضا نکرده اند نیز عضو این شورا هستند. 

تعداد نیروگاههای هسته ای فعال در دنیا "

 بر اساس اطلاعات موجود در پایگاه اینترنتی آژانس انرژی اتمی ، نمودار بالا نشان دهنده تعداد نیروگاه های هسته ای فعال در دنیاست . طبق این آمار بیشترین رآکتورهای فعال به ترتیب در کشورهای  آمریکا (103) ، فرانسه (59) ، ژاپن (55) و روسیه (34) است. ایران هیچ نیروگاه فعالی ندارد؛ حتی کمتر از اسلوونی ،ارمنستان و لیتوانی . البته بر اساس گزارشات آژانس ، نیروگاه هسته ای بوشهر تا پایان سال 2007 فعالیت خود را آغاز خواهد کرد . 

 

  تعداد نیروگاههای هسته ای در حال ساخت در دنیا "

بیشترین نیروگاههای درحال ساخت در دنیا به ترتیب مربوط به هند (7) ، روسیه (5) و چین(4) است. در این فهرست نیز نام ایران دربین کمترین ها درکنار رومانی، پاکستان،کره جنوبی،ژاپن، فنلاند و آرژانتین قرار دارد. 

 کشورهای مجهز به سلاح هسته ای : 

برخی از کشورهای عضو آژانس تاسیسات ساخت و بکارگیری تسلیحات هسته ای دارند . این کشورها تا کنون به دفعات متعدد تسلیحات هسته ای خود را به صورت مخفی و علنی مورد آزمایش قرار داده اند . کشورهایی که هم اکنون به طور رسمی تسلیحات هسته ای دارند ، کشورهای آمریکا ، انگلیس ، فرانسه ، هند ، پاکستان، اسرائیل ، کره شمالی و روسیه هستند .

آمریکا تنها کشوری است که ازبمب هسته ای برعلیه کشوری در دنیا استفاده کرده است. این مورد مربوط به بمباران هسته ای هیروشیما و ناکازاکی ژاپن است .

اولین آزمایش اتمی هند مربوط به انفجار" لبخند بودا " درسال 1974 است. هند این آزمایش را یک انفجارهسته ای صلح آمیز توصیف کرد. هند تأسیسات شکافت و چه بسا گداخت خود را در سال 1998 آزمایش کرد. دقیقا درهمان سال پاکستان آزمایشات شکافت خود را با موفقیت به پایان رساند. این همزمانی باعث تقویت نگرانی هایی مبنی براینکه این دو کشور تصمیم دارند این سلاحها را برعلیه یکدیگر به کار ببرند، شد.

درسال 1996 تمام کشورهای بلوک شوروی که سلاح هسته ای داشتند (بلاروس، اوکراین و قزاقستان ) پس از اطلاع از اینکه کلاهک های اوکراین نقص فنی دارد، کلاهک های خود را به روسیه پس دادند.

آفریقای جنوبی نیز برنامه فعالی را برای توسعه سلاحهای هسته ای اورانیومی داشت. اما در دهه1990 برنامه تسلیحات هسته ای خود را تعطیل کرد. در اواخردهه1970 هواپیماهای جاسوسی آمریکا دو تشعشع نوری شدید و کوتاه در نزدیکی شاخ جنوبی آفریقا مشاهده کردند که احتمال می رفت این تشعشعات ناشی از آزمایشات هسته ای آفریقای جنوبی است . البته بعدها طی بررسی های علمی اعلام شد احتمالا این مساله ناشی ازاتفاقات طبیعی بوده است.
 
تا سال 2005 روسیه در حدود 7200کلاهک هسته ای فعال و 8800 کلاهک غیر فعال یا ذخیره و در مجموع 16000کلاهک هسته ای در اختیار داشته است . روسیه پیمان ان پی تی را در سال 1968 امضا کرد . پس از فروپاشی شوروی تعدادی از کلاهک های هسته ای این کشور در بلاروس ، اوکراین و قزاقستان باقی ماند . تحت پیمان ان پی تی و با توافق صورت گرفته بین آمریکا ، روسیه و بلاروس این کلاهک ها به روسیه منتقل شد تا بدین ترتیب روسیه تنها وارث زرادخانه های شوروی باشد .

انگلیس سومین کشوری بود که به طور مستقل سلاح هسته ای پیشرفته خود را در سال1952 آزمایش کرد . تا سال 1958 آمریکا و انگلیس همکاری های گسترده ای در زمینه مسائل امنیتی هسته ای داشتند . این همکاری های ویژه شامل تبادل اطلاعات علمی و مواد رادیواکتیو مانند پلوتونیوم که در ساخت بمب هسته ای استفاده می شود، بود . به نظر می رسد این کشورهم اکنون 200 کلاهک هسته ای در انبارهای خود ذخیره کرده است . در دسامبر 2006 تونی بلر از برنامه هایی برای ساخت سری جدیدی از زیردریایی های حامل موشکهای هسته ای خبر داد .

طبق ارزیابی دولت آمریکا ، از سال 1999چین زرادخانه ای با 150 سلاح هسته ای داشته است . برخی منابع خبری تعداد کلاهک های هسته ای این کشور را بیش از 2000کلاهک و برخی دیگر 80 کلاهک تخمین می زنند . این تفاوت در ارزیابیها به این دلیل است که دولت چین اطلاعات بسیار اندکی در مورد تسلیحات هسته ای خود منتشر کرده است . 

صاحبنظران بر این باورند که اسرائیل زرادخانه ای با توان ساخت  صدها کلاهک هسته ای دارد. اما دولت اسرائیل هرگز این مسأله را تایید یا تکذیب نکرده است. البته وجود " تجهیزات هسته ای  دیمونا" توسط  افشاگر اسرائیلی "مردخای وانونو" در سال1986 تایید شد و نخست وزیر رژیم صهیونیستی به این مساله اعتراف کرد .                                         .

تجهیزات هسته ای دیمونا در اسرائیل "

کره شمالی در سال 2003 اعلام کرد که مواد منفجره هسته ای دارد و در 9 اکتبر 2006 اولین آزمایش هسته ای خود را انجام داد . این کشور در دور جدید مذاکرات شش جانبه از 19تا 24 بهمن متعهد شد تا فرایند بستن تاسیسات هسته ای خود را آغاز کند. 

فرانسه یکی از کشورهای دارای سلاح هسته ای است که پیمان ان پی تی را در سال 1992امضا کرده است . طبق گفته دولت فرانسه این کشور تا سال 2002 حدود 350 بمب هسته ای در اختیار داشته است . این سلاح ها در بین سالهای 1950تا 1960 توسعه یافته است .

لازم به ذکر است اطلاعات فوق توسط  منابع رسمی منتشر شده است و از آمار واقعی که مسلما بسیار بیشتر است ، اطلاع دقیقی در دست نیست.  
پایگاه اینترنتی ویکی پدیا درگزارشی برای قضاوت  همگان در مورد  فعالیت ایران در زمینه سلاحهای هسته ای آورده است :  

" آیت الله خامنه ای در9 آگوست 2005 درفتوایی هر گونه تولید، ذخیره و استفاده ازسلاحهای هسته ای را تحریم کرد. متن کامل این فتوا در اجلاس آژانس انرژی اتمی در وین منتشر شد." 

کد خبر 436546

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha